Hvordan jeg ble kjøkkensjef som 25 åring

Hvordan jeg ble kjøkkensjef som 25 åring 1

Malaysisk fødte Jet Lo, bare 27 år gammel er kjøkkensjefen til et av Singapores mest kjente og populære restauranter, og han elsker hvert eneste minutt av det.

Du må bygge et sterkt fundament og være disiplinert. Og det er enda viktigere at du trives ved å jobbe under press. Adrenalin pumpes alltid når du jobber på en restaurant – du lever alltid på kanten.

Siden 2012 har Sabah fødte DCT alumni, Jet Lo, drevet kjøkkenet på Ding Dong, en veldig populær restaurant i Singapore som kanskje er mest kjent for sin moderne tolkning av Sørøst Asiatisk mat.

2015 ble et veldig spennende år for Jet, han fikk muligheten til å representere Singapore på Omnivore World Tour Shanghai 2015 – den første globale kulinariske festivalen som integrerer kjente og internasjonale og lokale kokker. Han var dessuten den yngste kokken til å representere nasjonen på en av verdens ledende årlige gastronomiske kongress – San Sebastian Gastronomika 2015. Til toppen av alt var Ding Dong nominert til beste restaurant. Man vil tro at slike prestasjoner ville være akkreditert til en erfaren veteran, men fakta er at Jet bare er 27 år gammel.

Jet lidenskap for mat startet da han var liten, da hans far drev en kaffebar og hans mor lagde og leverte hjemmelagde tofu til restauranter. I løpet av sine tenår så hjalp han til i familie bedriftene og når han fylte 18 så begynte han å jobbe deltid på restauranter. Etter han fullførte sin sveitsiske utdannelse i 2010, så valgte Jet til Singapore og jobbet i 1 år som Junior Sous kokk på et klubbhus, før han fikk muligheten til å jobbe som kjøkkensjef hos Ding Dong.

Hvem var din første lærer på kjøkkenet, og lærte du å lage mat fordi du var interessert eller fordi du måtte?

Det må være min familie, jeg ble født inn i en familie som var veldig opptatt av matlaging, og jeg vokste opp i en liten landsby hvor vi vokste og lagde våre egne produkter. Min mor og bestemor var alltid de som drev med matlaging og det var veldig interessant for meg å se hva de gjorde, som å se dem lage mat som kom fra deres forskjellige arv. De hadde forskjellige stiler når det kom til matlagingen. Ingen i min familie hadde noen utdanning eller erfaring når det kom til å være en kokk, så alt de lærte var noe som blitt lært til dem fra noen andre, altså generasjon til generasjon. Matlaging var en viktig del av min familie, så det var ikke noe spørsmål om hvilken retning jeg skulle gå.

Som en ung kjøkkensjef, hvordan føler du at dine ansatte tar deg? Føler du at de tar deg seriøs og hører på deg?

Jeg prøver mer enn noe annet å gå frem som et eksempel. Det å jobbe på et kjøkken er er en innsats, det handler om å sette opp en tallerken. Folk ser opp til deg når du er mer villig til å gjøre de samme oppgavene som de skal gjøre. Det er her treningen jeg fikk hos Swiss Education Group har hjulpet meg mye, da jeg lærte å være mer selvsikker i arbeidet mitt, og lederskap kvaliteten som jeg plukket opp på skolen, og det er hva jeg bruker nå som jeg leder mitt eget team av ansatte i et kjøkken.

Jeg tror ikke alderen har så mye  si når det kommer til respekt man får. Om du er god på hva du driver med, så vil folk ta deg seriøst og vil ønske å lære fra deg. Det viktigste å opprettholde er et godt arbeidsmiljø.

Du har drevet med matlaging i 10 år, og har allerede fått så mye erfaring. Begynner du ikke å bli lei, ønsker du ikke å ta en pause?

Ja, jeg blir definitivt sliten, og det var dager i begynnelsen hvor alt jeg ønsket å gjøre var å pakke og dra» Det kan bli mange timer, og man kan bli sprø av å være her, men mat vil alltid være en del av livet mitt. Det er hva jeg lever før og jeg tror ikke det kommer til å være noe annet jeg ønsker å gjøre.

Hvem har vært din største innflytelse?

Det må være Kokk Patrick Diethelm (lærer på Culinary Arts Academys Lucerne Campus). Kokk Patrick gjorde alltid alt perfekt, og han var veldig streng med oss alle. Men jeg tror det hjalp med å få meg til å presentere det aller beste, og jeg må gi han kreditt for å presse meg utover mine grenser. Han lærte meg at en god kokk er en som er disiplinert, og som forstå grunnlaget til klassisk matlaging og som har et velorganisert kjøkken.

Hva er din matlagings filosofi?

Jeg liker å lage mat som bringer tilbake minner – en følelse av nostalgi. Jeg liker å finne ut om opprinnelsen og historien bak en rett og bruke nye ingredienser som kan bringe kjente smaker tilbake på en annen måte.