Hotel Institute Montreux – vennskap som varer. Intervju med en norsk student

Hotel Institute Montreux - vennskap som varer. Intervju med en norsk student 1
Drazen i lobbyen på ærverdige Britannia Hotel i Trondheim på nyttårsaften 2020.

Til det siste intervjuet i vår intervjuserie i år møtte vi en eksepsjonell norsk student som akkurat fullførte sin bachelor i Hotelledelse med fordypning i Business Administration ved Hotel Institute Montreux. Full av ungdommelig optimisme og driv, snakker Drazen om forskjellene mellom den sveitsiske og norske gjestfrihetskulturen, deler viktige lærdommer fra hans nylige praksisopphold og er fornøyd med sin nye karrierestart hos Kempinski Hotels!

Hei Drazen! Hvordan synes du hotelltradisjonene i Sveits skiller seg fra de i Norge?

Når jeg ser på gjestfrihetskulturen, ser jeg noen store forskjeller. I Sveits har de for eksempel et femstjerners ratingsystem og upåklagelig femstjerners kundeservice, mens Norges tradisjoner er mer basert på å bygge autentiske relasjoner med gjestene, slik at gjestene får følelsen av at det er mer en vennskaplig relasjon – at du ikke kun tilbyr dem hotellets tjenester.

Et lite fun fact er at det ikke er vanlig å tiltale gjestene med etternavn i Norge – at gjesten kanskje blir litt overrasket, men i Sveits og i femstjerners gjestfrihet generelt er dette et must.

Hotel Institute Montreux - vennskap som varer. Intervju med en norsk student 2
Den fantastiske hovedinngangen og lobbyen på Britannia.

Hva er det beste rådet du har fått fra dine professorer?

Kjenner du meg godt vet du at jeg blir lett stresset på skolen. Jeg har blitt rådet av mange forelesere om at jeg trenger å puste dypt i disse situasjonene fordi på slutten av dagen så går det alltid mye bedre enn jeg hadde trodd.

Et enkelt men verdifult tips karrieremessig jeg mottok var at hvis du ser et problem, prøv først å løse det på egen hånd. Å jobbe med gjestfrihet, så er entreprenørskap og kreative problemløsningsevner en veldig stor del av jobben og livsstilen vil jeg si. Ved å ta eierskap og proaktivt bidra til teamet, vil kollegene dine raskt legge merke til det.

Hva var det mest verdifulle du lærte på din forrige praksisperiode?

For å være helt ærlig kunne jeg skrevet en hel bok om alt jeg har lært av de fantastiske menneskene på Britannia Hotel i Trondheim. De støttet meg gjennom hele praksisreisen og hjalp meg til å bli en mer erfaren resepsjonist.

Hotel Institute Montreux - vennskap som varer. Intervju med en norsk student 3
Litt gøy mellom timene. Palmehaven på Britannia Hotel.

Det mest verdifulle for meg var kanskje å høre fra noen at jeg har en unik gave til å skape en autentisk opplevelse for gjestene, og at det er noe jeg aldri burde slutte med. Å høre det fikk meg til å stole enda mer på instinktene mine ettersom jeg tror autentisitet og ærlighet er nøkkelen til suksess i denne bransjen.

Hvor viktige er disse praksisperiodene med tanke på videre karriere, etter din mening?

Praksisplassene vi får her ved Hotel Institute Montreux er av stor verdi fordi det du lærer der i løpet av perioden vil være nyttig gjennom hele karrieren både i og utenfor hotellbransjen. Å møte og jobbe med inspirerende ledere hjelper deg også å utvikle deg som individ i denne bransjen, som for meg er en stor del av hele praksiskonseptet.

I løpet av praksisperioden fikk jeg en klar retning på hva jeg vil gjøre videre. Jeg fant ut at 5-stjerners service var min greie, og det er derfor jeg ønsker å bli i hotell- og reiselivsbransjen og jobbe for anerkjente eiendommer over hele verden. Jeg er heldig nok til å ha kunnet starte min karriere på Britannia Hotel og nå den prestisjetunge hotellgruppen Kempinski.

Hotel Institute Montreux - vennskap som varer. Intervju med en norsk student 4
Liten “graduation dinner” med gode venner.

Hva er det mest hjertevarmende med å studere ved HIM?

Jeg må si at alle øyeblikkene jeg tilbrakte med menneskene jeg møtte gjennom reisen min på HIM var helt fantastiske! Jeg har fått så mange nye vennskap som vil vare livet ut. Jeg tror virkelig at alle menneskene jeg har møtt vil lykkes med det de ønsker å oppnå i livet.

Jeg må også nevne de ekstraordinære menneskene fra det operative og akademiske teamet som har vært der for meg og støttet meg med det jeg noen gang har trengt hjelp med. Alle disse menneskene har en spesiell plass i hjertet mitt.

Hotel Institute Montreux - vennskap som varer. Intervju med en norsk student 5
Med gode venner i den Sveitsiske byen, Lucerne.

Hva vil du si til unge nordmenn som enda ikke har bestemt seg for sin fremtid?

Som nordmann vil jeg bare oppmuntre mine landsmenn til å gå ut av komfortsonen sin; Prøv noe nytt som du aldri hadde trodd at du skulle få til eller klare. Mitt budskap til deg – du kan oppnå hva enn du har lyst til!

Tusen takk Drazen for at du delte dine erfaringer. Masse lykke til med karrieren din og Godt Nyttår!