Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt

Intervju med en svensk student fra HIM

Å flytte til et fremmed land kan være en utfordring, men Samuel Eriksson har ikke en eneste gang angret på at han flyttet til den sveitsiske rivieraen for å forfølge drømmene sine. Han praktiserer for tiden på et femstjerners hotell på den greske øya Zakynthos, som en del av studieprogrammet ved HIM. Samuel sier at det beste med en karriere innen gjestfrihet er å bidra til å skape varige minner for gjestene hans. Vi satte oss ned for å snakke om hans erfaringer som student i Montreux, fordelene ved å praktisere i Hellas og hans ambisjoner for fremtiden. Les om dette og mye mer nedenfor!

Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt 1
På terrassen på HIM med utsikt over den vakre Genfersjøen.

Hei Samuel! Hvordan var du som barn?

Jeg tror jeg var veldig bestemt da jeg var liten, gründer kan man si. Mens andre barn så på TV, lagde jeg et budsjett for den neste måneden for å nå sparemålene mine. Det høres kanskje kjedelig ut, men det har gitt meg selvtillit til å drømme stort og aldri tvile på min evne til å nå mine mål. Hemmeligheten – lag små, gradvise mål, og til slutt, hvis du holder ut, kommer du dit.

Hvorfor valgte du å studere ved HIM i Sveits?

En sterk faktor som bidro til at jeg valgte mitt bachelorprogram var det brede spennet. Jeg ønsket brede karrieremuligheter etter endt utdanning. Jeg fant at Business Administration in Hospitality Management-programmet ved HIM tilbyr en perfekt blanding av gjestfrihet, forretning og lederskap. Så vidt jeg var bekymret, var det en enkel avgjørelse.

Sammenlignet med mange andre studenter betaler jeg utdanningen min helt selv. Det alene viser, tror jeg, tilliten jeg har til at denne utdanningssatsingen vil være verdt det, både i forhold til min karriere og min personlige utvikling.

Nå som du er student ved HAM, hvordan liker du det der?

Å gå på en internasjonal skole er helt fantastisk. Da jeg var ung ble jeg alltid inspirert av flyplasser fordi det var som en annen verden der folk er mer aksepterende for hverandres bakgrunn. Det beste med å gå på et flerkulturelt universitet er at du lærer så mye om folks oppførsel og utvider nettverket ditt utover dine egne grenser.

Jeg er enig med! Jeg tror at folk du møter kan lære deg mange ting hvis du er åpen for det.

Absolutt. Hos HIM feirer vi mangfoldet vårt ved å ha arrangementer som “Kulturnatt” hvor du har sjansen til å representere den delen av verden du kommer fra. Vi har til og med kurs som går mer i dybden på temaet verdenskulturer. For å delta i denne typen livsstil, må du være veldig åpen og akseptere nye mennesker.

På hvilke måter synes du HIM skiller seg ut sammenlignet med andre hotellskoler?

En ting som kommer til meg er lærerne som har bygget utrolige karrierer selv og nå er i stand til å dele den virkelige verden kunnskapen fra sine tidligere erfaringer som ansatte i bransjen. Ofte reflekterer ikke lærebøker hele bildet, så å ha tilgang til denne typen kunnskap gir deg en stor fordel.

Hvordan er du som student?

Jeg liker å jobbe selvstendig og foretrekker analytiske prosjekter hvor mine designorienterte interesser og kreative talenter kan brukes.

Hva synes du om å bo i Sveits?

Det beste med å bo midt i Europa er at helgeturene blir mer tilgjengelige og det åpner for nye muligheter for hvordan du kan bruke fritiden som student.

Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt 2
Weekendturer er en av fordelene ved å bo i Sveits, hvor mange land er innen rekkevidde.

Hvordan bestemte du deg for hvor du skulle ta studentpraksis?

Når det gjelder min nåværende praksisperiode, fikk jeg mye hjelp av vår karrieretrener Bran hos HIM. Hun ga mange tips om hva vi bør vurdere og veiledet oss i retninger som ville passe med våre personlige og faglige mål.

Hvorfor tror du skolen din legger så mye vekt på praksisplasser?

HIM streber etter å skape de beste forutsetningene for at studentene kan starte karrieren og lykkes. Og jeg tror praksisplasser er et utmerket tillegg til graden vår fordi de gir deg muligheten til å teste din teoretiske kunnskap, få praktisk erfaring og bygge et utmerket nettverk for fremtiden din.

Når du først visste hva du ville, var det vanskelig å få et praksistilbud?

Det var noe jeg brukte mye tid og arbeid på. Likevel var det lett å studere på en skole med et så godt rykte som HIM, og det var lett å få oppmerksomhet fra noen av de mest luksuriøse selskapene i verden, selv som en student uten tidligere erfaring.

Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt 3
Fritid i Hellas, hvor jeg øver på femstjerners Olea All Suite Hotel.

Hva har du valgt som din praksisdestinasjon og hvorfor?

Jeg jobber for tiden som mottakspraksis på femstjerners Olea All Suite Hotel i Hellas. Jeg valgte å jobbe i denne familiebedriften i stedet for en stor hotellkjede fordi jeg ønsket å lære mer om hver avdeling og være mer fleksibel i å bestemme hvordan jeg skulle organisere praksisplassen min.

Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt 4
Internship på Olea All Suite Hotel i Hellas.

Så langt har jeg prøvd resepsjon, gjestekontakt og til og med noen ledelsesoppgaver. Hotellet er relativt nytt og derfor har jeg større sjanse til å bli en verdifull ressurs for deres bedrift i fremtiden.

Hva har du lært der så langt?

Jeg har hatt mye gjestfrihet som gjest, men jeg har aldri jobbet på hotell før, så det å flytte til Hellas i sommer alene har lært meg mye. Jeg har fått en mer inngående kunnskap om alle de logistiske og strukturelle sidene ved å drive denne typen virksomhet. Kursene hos HIM har så langt vært nyttige når jeg brukte kunnskapen i det virkelige liv.

Jeg har også lært å håndtere uventede situasjoner, å ta ansvar for mine plikter og å kommunisere med gjester fra ulik kulturell, økonomisk og samfunnsmessig bakgrunn.

Jeg tror jeg har blitt et bedre menneske både som individ og som profesjonell. Jo større utfordring – jo større vekst. Du trenger ikke alltid velge det tryggeste alternativet, etter min mening.

Hvordan bruker du fritiden din når du er på praksisplass i Hellas?

På fritiden liker jeg å utforske Zakynthos ved å leie båter og firehjulinger, snorkle i de blå lagunene og se de spektakulære solnedgangene over Middelhavet. Men å spise for mange greske salater har vært min toppprioritet mens jeg var i Hellas, haha.

Hva liker du best med å jobbe i gjestfrihetsbransjen?

Det beste er at jeg hver dag tar vare på gjester og hjelper til med å skape noen av de beste minnene fra livet deres, fra jubileer til bryllupsreiser og frieri.
Jeg har hatt gjester som gråter av lykke foran meg. Noen ganger danner man et bånd med gjestene og det kan være trist å si farvel, men jeg kunne ikke vært mer fornøyd med yrkesvalget mitt.

Når det er sagt, hvis jeg noen gang ønsket å bytte karriere, kunne jeg gjøre det, siden graden min gir meg et bredt spekter av utdanning. I semester fem fortsetter du med en fordypning som skolen vår tilbyr: Luksus, Franchise eller Økonomi. Det gir en stor frihetsfølelse å vite at man ikke trenger å sitte fast i en bestemt vei sammenlignet med andre universitetsgrader. Hvis du liker å ha muligheter og muligheter, er dette skolen for deg.

Jeg skaper livsstilen og uavhengigheten som jeg alltid har søkt 5
Vakker utsikt i Montreux.

Hvilke egenskaper er etter din mening viktige for en fagperson i hotell- og restaurantbransjen?

Snakker ut fra min erfaring som praktikant i mottaket, så tror jeg det viktigste er å ha gode kommunikasjonsevner, være strukturert, ha høye faglige krav og kunne utføre flere oppgaver samtidig.

Hva er dine ambisjoner for din karriere?

I fremtiden vil jeg gjerne se meg selv som administrerende direktør for et hotell og teste kreativiteten min innen salg og markedsføring i et luksusselskap. Du er velkommen til å ta kontakt med meg på LinkedIn for å diskutere fremtidige karrieremuligheter!

Har du noen råd til nyutdannede videregående skoler som vurderer å studere ved HIM?

Å flytte til Sveits for å studere ved HIM har vært et av de beste valgene i livet mitt. Hvis du nøler med å flytte til utlandet for å forfølge drømmene dine, fordi du er for redd for å forlate dine kjære, vil du gå glipp av så mye livet har å by på.

Her hos HIM venter uforglemmelige lærere, studentliv, reiser og relasjoner på deg. Husk at det du manifesterer i livet ditt automatisk vil bli tiltrukket av deg hvis du bare er deg selv og er klar til å utvikle deg som person.

Jeg gleder meg til å se noen nye fjes i lobbyen til høsten!

Takk, Samuel, for en inspirerende samtale!

Takk det samme! Jeg vil også rette en spesiell takk til Frida Raask for å ha vært en viktig del av mitt studentliv og til HAM for å ha åpnet mange dører i min karriere.


Forretningsøkonomi og ledelse – Bachelorutdannelse